Tilburg is het beu

28
10
2009

Collega Toine van Corven is het beu, net als ikzelf en net als veel andere mensen in deze stad. Actie dus. Zijn oproep:

Tilburg van beu naar beter
 
“Het huidige verziekte politieke klimaat schreeuwt om een nieuw normbesef.”
Zo luidt de eerste regel van een manifest dat zondag 25 oktober door meer dan honderd bezorgde inwoners van Tilburg is opgesteld.
Het manifest is een protest tegen verdere verloedering van de plaatselijke politiek.
Het is gericht aan alle Tilburgse politici, ongeacht hun partij.
De leden van de gemeenteraad buitelen al geruime tijd over elkaar heen op een manier die de stad grote schade toebrengt.
Naar buiten toe krijgt het imago van Tilburg daardoor een enorme deuk, en in de stad raken de onderlinge verhoudingen steeds ernstiger verstoord.
 
Tilburg is het beu.
Tilburg verdient beter.
 
Ga naar
www.tilburgvanbeunaarbeter.nl en sluit je aan!

Meneer de burgemeester

24
10
2009

Zo we hebben hier bijna geen burgemeester meer. Lang leve de politiek. Iets verzwegen, vanwege het gevoel van een dodelijk dilemma. Het was allemaal niet zo fraai wat er gebeurde, ofschoon dat gezeur over Midi ook wel heel erg uitvergroot wordt: kijk eens wat er nu staat voor een theater, daar kan de stad trots op zijn en in het licht van de eeuwigheid vallen de kosten best mee. Maar het ging niet meer om het theater. Welnee. Maar hoe dan ook, onze burgemeester heeft vanmorgen de handdoek ik de ring gegooid. Jammer. We hadden een burgemeester van statuur. Een man die echt een vriend van de stad geworden is. Een man met visie. Een man die door muren gaat. Een man die in korte tijd veel voor elkaar heeft gekregen. Eigenlijk een man waar deze stad heel blij mee zou moeten zijn na zijn bestuurlijk wat bleke voorganger. Het besluit om hem weg te sturen is democratisch genomen, daar hebben we het mee te doen. Maar wat dwars zit, is dat de firma Fortuyn Vooruit nu met de eer gaat strijken. Consequent met modder gooien lijkt te werken.

Uithijgen

12
10
2009

Gisteravond op en neer met een taxi van Tilburg naar Hilversum, voor een gesprekje met John Jansen van Galen in ' 'Het Oog'. Dat was het dan, een weekeind vol met "Peerke Donders, zijn leven, zijn brieven". Talloze media gesproken. Altijd interessant als je zelf in dat vak zit. Het ANP dat m'n naam eerst verkeerd schrijft. De fuikvragen waarvan je vantevoren al weet waarom ze gesteld worden waar het heen gaat: " Toch ook een beetje een rare man, die Peerke Donders...." Het was leuk. Samen met niemand minder dan Cynthia McCleod naar de bios. Zij zach zichzelf voor het eerst op dat grote doek. Raar als je dan tussen verder 'heel gewoon publiek'  zit. Mensen die gewoon komen uit interesse. Ze reageerden positief. In het Oog dook Cyntia ook even op. Zo spreek je elkaar nog eens. En nu overt tot de orde van de dag. Ook leuk.

Pffffffffffffffff

10
10
2009

Het zit erop. Drie premières gisteren van onze film 'Peerke Donders, zijn leven, zijn brieven'. De kroon op een klus van zo'n drie jaar. Met geweldige mensen. Veel beleefd. Veel gelachen, veel gezien, veel discussies. Soms was het lastig. Maar het heeft tot iets moois geleid. Talloze keren op een klein schermpje gezien, maar nu: viier bij zes ! Indrukwekkend. De reacties zijn goed. Dat is fijn. Trots op iedereen die eraan heeft gewerkt. Trots op de harde kern.

Kamer 4b

06
10
2009

Mevrouw van de Oetelaar houdt vocht vast en vestigt zich met twee prachtige nieuwe nachthemden, vers uit de verpakking, in kamer 4b. Een andere patiënt brengt de zuster tot razernij omdat ze met het verkeerde dossier de intensive care in is gebracht. Mevrouw had zelf toch ook een beetje kunnen opletten. Weer een andere patient krijgt op zijn donder omdat hij zijn infuus leegdrinkt. En de zuster? De zuster probeert het allemaal een beetje in het gareel te houden. Morgen begint Kamer 4 b. Beterschap allemaal !

T

04
10
2009

En dan kan het zomaar gebeuren dat je bij V&D bent (niet om boodschappen te doen, maar om een vers sapje te pikken en de route af te snijden, want wat moet een mens anders bij V&D?) en dat plotseling tussen de klanten zo'n vijftig mensen ineens beginnen te dansen, tussen de rekken, tussen de andere klanten. De Dansweek ja, zo maar op een zaterdagmiddag. En dan kan het gebeuren dat je in het Textielmuseum in gesprek raakt met een tufter die met hart en ziel bezig is aan een werk van Marc Mulders. De man gaat in juli met pensioen, als het dan nog niet klaar is, maakt hij het toch af. Tegelijk zie je in datzelfde Textielmuseum een mooie tentoonstelling van een ontwerpersclub die in Geldrop huist, tegen een geluidsdecor van denderende weefmachines. En dan kan het gebeuren dat je in de gebouwen waar vroeger Uitgeverij Zwijsen zat, op een keur van jonge kunstenaars stuit die het mooiste laten zien wat ze in huis hebben. Dat allemaal op een doordeweekse zaterdagmiddag. En dan hebben we Bill Viola bij De Pont nog niet eens gehad. Tilburg is toch echt de stad waar het gebeurt.

Première (bijna)

29
09
2009

De première van "Peerke Donders, zijn leven, zijn brieven" nadert. Gisteren de affiches gezien. Wow! Raar gezicht. Zo groot en mooi gemaakt. Een dezer dagen hangen ze bij Cinecitta, de leukste bios van Tilburg. Ik hoop dat ik me kan beheersen en er niet twintig keer per dag voorbij ga fiietsen. Het wordt de afsluiting van een mooie en bijzondere klus met bijzondere mensen, hier en in Suriname. Veel van geleerd. Het is ook spannend. Iets wat tot nu toe van een paar mensen is, wordt ineens op een meters groot scherm vrij gegeven aan iedereen die het wil zien. En iedereen mag (en zal) er iets van vinden. Nou ja, mijn hele leven lang heb ik als journalist ook altijd iets gevonden van prestaties van andere mensen en was daarbij ook niet altijd even mild. We zien wel. We zijn er klaar voor.

Koningshuis

24
09
2009

Er zijn van die dingen waar ik me in het geniep over opwind. Het gedoe met geld stallen van de Koninklijke familie. Die Christina die haar vermogen op Guernsey heeft staan. Goddomme ! Het geld van de erfenis van pappie ! Politiek gekrakeel, omdat dat allemaal vanuit de Koninklijke Vesting in Den Haag geregeld wordt. De oplossing? Jawel, had het kunnen weten: we zoeken een ander postadres. Nederlandser kan het niet. En dan las ik ook nog dat de Koninklijke Familie geen succesierechten hoeft te betalen. Dat staat in de wet. En maar mopperen op zelfverrijkende heersers in andere landen.

Merk

20
09
2009

We hebben een merk in Brabant! Na een middagje over branding, co-branding, high tech en high touch, werd in de prachtige Hilvaria Studio's het nieuwe merk Brabant gepresenteerd. De Commissaris van de Koningin is nog niet eens weg of ze hebben al een zin uit Guus M's Brabant genomen. Brabant mocht het volkslied niet worden, maar 'Dan denk je aan Brabant' is nu wel de boodschap. En dan een NB en een prutserige Brabantse tweekleur links en rechts. Makkelijk om kritiek te hebben. Er is anderhalf jaar over vergaderd, compromissen, draagvlak, meningen, opvattingen. Ik kan echt met de beste wil van de wereld niet ontdekken dat hier de zachte (natuur, groen, gezellig!) en de harde (innovatie, high tech, business) elkaar treffen. Maar goed, we doen het ermee. Ik heb hem op mijn auto geplakt.

Skype en zo

06
09
2009

Ik loop achter en snap sommige dingen niet als het om computers en zo gaat. Zo heb ik dus nu pas Skype ontdekt. Vroeg wakker, doe wat mails en "ploep" zegt Skype en daar verschijnt zoonlief in beeld, full screen zelfs. Wat kan techniek toch mooi zijn. Ik kan zijn nieuwe kapsel (coupe tondeuze) zien, zijn opgeruimde kamer (daar wel) en zijn vrolijke ogen. Mooie uitvinding. Ik ga maar eens kijken met wie ik nog meer kan Skypen. Hoewel, met hem daarginds is het het leukste.

Juichende kippen

29
08
2009

Elk nadeel....juist. In kippenland is met vreugde gereageerd op het vertrek van zoonlief. Bij het boodschappen doen riep mijn lief mij nog na: "En drie mooie kippenboutjes....oh nee, twee!" Oeps. De traditie wil dat ik in het weekeinde vaak tovenarijen uithaal met kippen, dan wel hun boutjes. En als je met zijn drieën bent, heb je drie boutjes nodig. En daar heb je twee kippen voor nodig, het is niet anders. Dus moesten er altijd twee het leven geven. Dat is dus goed nieuws: nu hoeft nog meer één kip gescalpeerd te worden als ik weer ga toveren. Blije kippen dus. En een ander probleem is ook even uit de wereld: als ik nu tover met een hele kip, hebben we alletwee een boutje. Want op de vraag die ik eigenlijk alleen maar uit beleefdheid stelde: "Wie wil er een poot?" kwam steevast "ja" uit twee monden, zodat ik er zelf never ever een had. Weer een voordeel dus. Want dat is even voorbij.

Loslaten

28
08
2009

Voorlopig kan ik bij het boodschappen doen bij AH de wekelijkse cheeseburger laten liggen. Onze auto's zijn weer even exclusief van onszelf. Maar het is nu ook al stil in huis. De jongeman is vanmorgen met een Grote Blauwe Vogel vertrokken naar Suriname. En blijft daar drie maanden. Dat is pas loslaten. De weergoden hadden het niet beter kunnen bedenken vanmorgen rond een uur of zes daar op Schiphol. Grijs, grauw, miezer.  En daar kwamen onze tranen nog bij. Pffff, loslaten. Ja het is goed zo, hier gaat het om: zelfstandig in het leven staan. Klopt allemaal. Maar toch.

Plezant is leuker dan leuk

21
08
2009

Het staat in alle kranten: plezant is een mooier woord dan ' leuk' . Da's leuk ...eh...plezant nieuws. Maar plezant staat helemaal niet alleen voor leuk:

plezant is 9 maal gevonden als synoniem van een ander trefwoord:

aangenaam
aardig, behaaglijk, gemakkelijk, genoeglijk, gezellig, heerlijk, leuk, plezant, plezierig, prettig, weldadig, welgevallig
aardig
aangenaam, bekoorlijk, genoeglijk, leuk, lief, plezant, plezierig, prettig, snoezig
behaaglijk
aangenaam, comfortabel, fijn, gemakkelijk, gemoedelijk, genoeglijk, genotvol, gerieflijk, gezellig, knus, lekker, plezant, plezierig, prettig, welgevallig
genoeglijk
aangenaam, aardig, alleraardigst, behaaglijk, charmant, gemoedelijk, gezellig, plezant, plezierig, prettig
gezellig
aangenaam, geanimeerd, gemoedelijk, genoeglijk, onderhoudend, plezant, plezierig, prettig
grappig
aardig, geestig, geinig, grollig, humoristisch, jolig, kluchtig, koddig, komiek, komisch, kostelijk, lachwekkend, leuk, lollig, luimig, moppig, plezant, schalks, schertsend, snaaks, snakerig, uiig, vermakelijk, vreemd
plezierig
aangenaam, aardig, amusant, fijn, genoeglijk, gezellig, jofel, leuk, lollig, plezant, prettig, vermakelijk
prettig
aardig, amusant, comfortabel, fijn, gemakkelijk, genoeglijk, gezellig, heerlijk, jofel, lekker, leuk, plezant, plezierig, vermakelijk
vermakelijk
aardig, amusant, geestig, grappig, kostelijk, leuk, onderhoudend, plezant, plezierig

50+

20
08
2009Heb niet zoveel moeite met mijn leeftijd. Maar in een week een mailing van Omroep Max, het tijdschrift Plus, een supersonische relaxstoel die je helpt om eruit te komen en  die " Climax" heet en ook nog twee kaartjes voor de vijftig+ beurs, is wel veel van het goede. Maar de feiten kloppen wel: 50+, best wel een beetje.

Proef op de Som

15
08
2009
Mijn Harley

Hij is de Harley onder de espresso-machines, dat ding van mij. Vandaag heb ik 'm samen met vriend Peter uit elkaar gehaald en van onder tot boven schoongemaakt. En de proef op de som genomen. Jeroen schreef vandaag in Trouw dat een lauwe espresso meer smaak heeft dan een hete. Het klopt helemaal!