Lubbers en God

"Wat denk je," vroeg een collega deze week ter redactie, "als uit een onderzoek blijkt dat 71% van de Europeanen in God gelooft, gaat dat dan over alle Goden, of alleen over die ene ?" Goeie vraag. Interessant ook wie hem stelt, want als een moslim-collega (die hebben we inmiddels ook, weliswaar als stagaire, maar toch) exact dezelfde vraag zou stellen, zou 'die ene' een heel ander zijn. Zo zie je maar dat het perspectief van waaruit altijd heel belangrijk is. Inmiddels is mij wel duidelijk dat het over christelijke God gaat in dit onderzoek. Van alle Europeanen gelooft dus 71% in God en 53% in een leven na de dood. In Nederland gelooft 51% in God en 45% in een leven na de dood. Ik hoor daar nog bij, want ik geloof daar ook in. Vraag me af hoe het met Lubbers zit in deze. Okee, die is zo gelovig dat-ie zich niet door een akkefietje uit het geloofsveld laat slaan, maar het is me toch wat. Ik deed gisteravond thuis -nadat ik het gevraagd of het even mocht!!- even met en bij mijn eigen lief na wat ik net in de NRC had gelezen en wat vanmorgen zo op een licht ranzige nieuwe gossip-site staat : In de stukken staat letterlijk: "Meneer Lubbers plaatste, zonder enige waarschuwing of daartoe zijn uitgenodigd, zijn handen op Cynthia's heupen om haar vervolgens tegen zich aan te trekken, waarbij hij zijn geslacht tegen haar billen drukte en haar op die manier secondenlang vasthield". We waren het snel eens: als dit niet naar seksuele intimidatie ruikt, wat dan wel.

En als het nou eens allemaal niet waar is of nèt iets anders ligt? Want: Lubbers zelf noemde het nadat Cynthia een klacht tegen hem had ingediend lachend "een speels tikje op de bilpartij" dat hij zijn medewerkster bij het Hoge Commissariaat voor de Vluchtelingen vlak voor kerst 2003 na afloop van een vergadering gaf. Alleen de betrokken vrouw zag dat toen al heel anders...

Ingewikkeld, want ook dàt heb je niet te doen, niet als hoge functionaris bij de VN, maar ook niet als je niet zo hoog bent. Als het nou inderdaad om iemand gaat die vanwege ernstige privé-omstandigheden in de war is en dingen groter maakt dan ze zijn? Rook=vuur? Ik denk nog steeds: als het wel waar zou zijn, zou zo'n man toch meteen zijn spullen pakken? Het is verwarrend: soms gaan mensen inderdaad over de schreef, maar soms hebben mensen er ook belang bij om willens en wetens leugens en onwaarheden over anderen rond te strooien, om daarmee mensen te beschadigen. However: of het allemaal waar is of niet, Lubbers heeft de voor hem enig mogelijke beslissing genomen.

drie reacties

Tim (URL) - 19-02-’05 09:52
Marlies - 22-02-’05 13:29
jan (URL) - 23-02-’05 19:24
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om commentspam te voorkomen, moet je deze vraag even beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.