Hanja en haar kranten

In mijn vak en met mijn functie kom je op plekken waar gewone stervelingen nooit komen. Wij journalisten zijn gebenedijden! Neem nou gisteren. We mochten op de borrel/buffet bij de Commissaris van de Koningin Hanja Maij-Weggen. In de voormalige Statenzaal van het huidige Noord-Brabants museum, voorwaar een bijklans heilige plek in onze provincie. Hanja's woordvoerders hadden bedacht dat het journaille (hoofdredacteuren, maar ook schrijvend, filmend en pratend voetvolk) haar maar weer eens informeel moeten treffen. Er was een prima buffet er waren drankjes die rondgebracht werden. Er waren loslopende hoofdredacteuren van de Brabantse kranten die wel lachten maar toch ook heel zorgelijk keken vanwege de situatie bij hen op het bedrijf.
En er waren toespraken. Daar gaat het over vandaag: Hanja heeft ons een kijkje gegeven in haar mediagebruik. Ik dacht altijd dat een Commissaris hoofdzakelijk bezig was met bellen. Bellen met de Koningin om te zeggen dat alles nog o.k. is in Noord-Brabant. En dat een Commissaris van de Koningin een paar keer per week bij de provinciegrens staat om een Oranjetelg te begeleiden als die door Brabant raast danwel wandelt. Nee, een Commissaris -althans die van ons- houdt voor iedereen de media in de gaten. Als ze op teletekst of internet iets ziet, belt ze meteen een directeur van een van haar diensten of haar woordvoerders om hen erop te wijzen. Veel journalisten hadden vroeger ook wel ooit zo'n hoofdredacteur die in de avonddienst van thuis uit belde om te vragen of wij al wisten dat.......terwijl het hele apparaat daar allang mee bezig was.

Èn, Hanja leest kranten. Elke dag. Zes maar liefst, die worden allemaal bij haar thuisbezorgd (wat dat wel niet kòst!). Ze begint met de landelijke kranten. Ik heb de volgorde niet opgeschreven, maar ze eindigt in elk geval steevast met de Telegraaf, want, zei ze met zoveel woorden, dan weet ze wat er ècht gebeurd is en wat ècht belangrijk is. En in de auto doet ze ook nog het Brabants Dagblad van de dag zelf en BN/De Stem van de dag tevoren, want het is niet mogelijk om die van de dag zelf zo vroeg te pakken te krijgen. Zo weten we dat ook weer. Mmm, de Telegraaf om te weten waar het ècht om draait. Ze staat er zelf wèl regelmatig in bij de society-rubriek van Stan Huygens...mmm, waar het ècht om draait...

Eén reactie

jan (URL) - 30-08-’06 19:47
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om commentspam te voorkomen, moet je deze vraag even beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.